FAISKOLA rezisztens gyümölcsfa: almafa, szilvafa, diófa, barackfa rezisztencia  
Faiskola Aktuális készlet   Faiskola Aktuális készlet

Aktuális készlet

Gyümölcsfa fajtáink


Meggyfa
KÁNTORJÁNOSI meggyfa

MM 106-os vírusmentes alany eladó...

Kereső


Keresett termék neve:

Faiskola Keresés
Részletes keresés

A 10 utolsó kereső szó:

golden, 50, summerred almafa , almafaj baya marisa, monfort, penyigei szilva, szentesi rozsa menyit terem, dehusi, kell, alma

További kereső szavak:

csemete, eladó, meggy, videó, árak, debrecen, rezisztens, alany, ára, faiskola

 

 

 

KÁNTORJÁNOSI meggyfa
KÁNTORJÁNOSI http://www.hunyadi-garden.hu//images/cache/5/0/50s400c0.00i.jpg
0
3.9545454545455 22

meggyfa KÁNTORJÁNOSI


(22 szavazat)Mennyire jó ez a termék?

meggyfa KÁNTORJÁNOSI Általános leírás


Kántorjánosi 3

Mátészalka környékén végzett tájszelekció eredménye a Kántorjánosi meggy populáció. Az Újfehértói Kutató Állomás munkatársai ebből a populációból 5 klónt gyűjtöttek be és állítottak fajta-összehasonlító kísérletbe. A Kántorjánosi 3 klón e kísérletek értékelése után, 1994-ben került állami elismerésre.

            Június végén, július elején érik, általában az Újfehértói fürtössel egyidőben. De a termőhely és a különböző évjáratok hatására előfordul, hogy érési időben 2-3 napos különbség is mutatkozik közöttük.

            Gyümölcse az Újfehértói fürtösénél nagyobb. Átlagtömege 5,37 g. A gyümölcs tömege átlagban 4-5 százalékkal, a 22 mm feletti gyümölcsök aránya pedig 10 százalékkal magasabb. A gyümölcs alakja kissé nyomott gömb, színe bordópiros. Húsa piros, közepesen festőlevű. Az Újfehértói fürtösénél keményebb, repedésre is kevésbé hajlamos. Erős meggyíze a magasabb titrálható savtartalmának köszönhető. Friss fogyasztásra, ipari feldolgozásra és gyorsfagyasztásra alkalmas.

            Fája középerős, erős növekedésű, de a szétterülő korona miatt a fa alacsonyabb, vesszőinek, törzsének színe pedig világosabb, mint az Újfehértói fürtösé. Vesszői lecsüngők, színük barnásvörös, termőrügyekkel évente berakódottak. Rügyei is kisebbek és elállóbbak. Levelei középnagyok, színük sötétzöld. A levéllemez hosszúságának és szélességének aránya nagyobb, mint az Újfehértói fürtösé. Virágai közepes méretűek, sziromleveleinek színe fehér. A fajta az Újfehértói fürtösétől kisebb, de szétterülőbb koronát nevel. Míg a sajmeggy alanyra oltott Újfehértói fürtös fák koronájának alapterülete 15-16 m2, a Kántorjánosi 3 meggyé 17-18 m2. Elágazódási hajlama jó. Korona kialakítása elsősorban a vesszők megfelelő mértékű ritkításából áll. Idősebb korban felkopaszodásra hajlamos, mely rendszeres metszéssel megelőzhető. A rendszeres metszés hatására nagyobb lesz a gyümölcsméret és ezzel együtt a terméshozam. A kocsánytól szárazon váló, jó hússzilárdságú gyümölcse, valamint a szétterülő korona-szerkezete alkalmassá teszi gépi betakarításra.

            Korán termőre fordul, rendszeresen bőven terem. Termésbiztonsága hasonlít az Újfehértói fürtöséhez. Az évek többségében a virágzása idején fellépő hűvös-esős időjárás ellenére kielégítő termést ad. 

            Az OMMI Növénykórtani Osztályának vizsgálatai szerint a blumeriellás levélfoltosság iránt kisebb fogékonyságot mutatott, mint az Újfehértói fürtös és a Debreceni bőtermő. Moníliára viszont érzékenyebb az említett két fajtánál. Fő érdeme, hogy fáin vírusfertőzött környezetben, 15 éves korban sem lehetett kimutatni a Prunus necrotic ringspot (PNRSV) vírusát. Ez a tulajdonsága meghosszabbíthatja az ültetvények életkorát.

Virágzási ideje késői, gyakorlatilag a többi hasonló érési idejű meggyfajtával egy időben virágzik. A fajta öntermékenyülő. Az öntermékenyülés mértéke 4-12 százalék között változik, valamivel alacsonyabb mint az Újfehértói fürtösé. A szabadon megporzódott virágai 21 százalékban kötődnek, míg az Újfehértói fürtösé 25 százalékban.  Jó pollenadó partnere az Újfehértói fürtös és a Debreceni bőtermő. Az Újfehértói fürtös kivételével a többi meggyfajtát jól termékenyíti.

 


termékekről általában...
KÁNTORJÁNOSI meggyfa


Szeretne többet megtudni, vagy rendelni ebből a gyümölcsfa fajtából?

Keressen fel minket!
Hunyadi Garden FAISKOLA Bt.
4002, Debrecen Kádár dűlő 74.
Vagy emailban tegye fel kérdéseit vagy adja le rendelését.

KÁNTORJÁNOSI meggyfa: meggyfa, egy, debrecen, alany, facsemete mateszalka, 199, fa, meggyfa, ny, piros, nagy, meggy, al, alma, kántorjánosi+meggyrol+bovebben, kantorjanosi megy, MM, prun, GY, pollenad, fajt
KÁNTORJÁNOSI meggyfa
KÁNTORJÁNOSI Meggyfa
KÁNTORJÁNOSI meggyfa
A termék eladója:
Elérhetőség: általában raktáron

 

 

 

Hunyadi Garden FAISKOLA Kft.
4002, Debrecen Kádár dűlő 74.

Webáruház készítés